Kvalita života je ve střevech

By 20. 11. 2020 3 prosince, 2020 Zajímavosti

Tento rok kovidí mi přinesl mnoho benefitů. Jedním z nich je prostor a čas na studium. Zatímco v letech minulých jsem zkoumala hlavně světy astrální a vesmírné, s nekonečností horizontů multidimenzionálních časoprostorů, tento rok jsem plně ponořená dovnitř, do sebe, na nejmenší úroveň sebe sama, úroveň fotonu. Ale o tom napíšu příště, protože tohle bádání si také nechci nechat jen pro sebe. To, co s vámi chci sdílet teď a tady, je pochopení významu, jak důležitá je kvalitní výživa a jak úzce spolu souvisí střevo a mozek. Ano, všichni víme, že kvalitní výživa je důležitá, že jsme to, co jíme, ano, ano, na úrovni mysli tomu všichni rozumíme. A připouštíme to, že tomu tak je. Jenže – je tady velikánské ALE. Navzdory tomu, že to všichni tak nějak víme, málokdo z nás je schopen to začít dělat. Kolikrát už jste si taky řekli – už nebudu jíst ty sladkosti, přestanu kouřit, budu se více hýbat, měla bych …, neměla bych … známe to všichni. Proč to nejde? Proč jsou ty stravovací návyky tak zažité, proč mi to zdravé jídlo nechutná? Víte proč? Protože to není v souladu s vaším „vnitřním“ obsahem a nejste to tak zcela vy sami, kdo rozhoduje o vašich chutích.

Co ovlivňuje naše chutě?

Totiž to, na co máme chuť, to mnohdy není naše vědomé rozhodnutí, je to rozhodnutí všech těch bakterií dalších patogenů – to ony rozhodují za nás, co my, jejich hostitelé budeme jíst. Takže – když to řeknu přímo – my tím, co jíme, živíme hlavně to, co v nás bydlí. Vezměte si třeba takové kvasinky. Co potřebují kvasinky ke svému životu? No přece cukr. Prakticky jediným cílem života kvasinek je reprodukce. Dceřiné buňky kvasinek jsou identické se svými rodiči. Mají-li dostatek kyslíku, cukru, minerálních látek, enzymů a aminokyselin, množí se rychle. A výsledkem jsou mykózy – tedy plísně. A plísně – to nejsou jen zažloutlé nehty, nebo kožní plísně. Plísně jsou všude. I ve střevech, v krvi, v orgánech, v tkáních. Prostě všude. A aby si taková kvasinka zajistila dostatek potravy, dokáže svého hostitele přinutit, aby si šel třeba pro čokoládu i ve dvě v noci, protože je to otázka života a smrti – teda, života a smrti kvasinky. A to jsou jen kvasinky. A kde je dalších zhruba 5kg různých parazitů, bakterií a patogenů, které žijí v našem těle a které také chtějí svoji dávku. Ne všechny bakterie jsou škodlivé, je v nás i armáda prospěšných cizopasníků. Důležitá je rovnováha. Jako ve všem. Optimální množství.

Co se děje uvnitř střev, děje se i v našem životě

Když zažívací systém nefunguje správně a není v dobré kondici, pak ani nefunguje zažívání. Zažívání je takové hezké slovo. Když mi nefungují střeva, pak nejsem schopná vstřebat a zažít to, co se mi děje. Už je to deset let, co jsem trpěla ulcerozní kolitidou, zánětem tlustého střeva. Kolitida je autoimunní onemocnění a projevuje se velkými bolestmi břicha, nadýmáním a úpornými průjmy. V té době jsem nebyla schopná strávit a vstřebat svůj život. Bylo toho moc. Moc nezpracovaných emocí, tolik bolesti, smutku, frustrace a hněvu, že už to nešlo zpracovat a můj emoční průjem se vtělesnil do fyzického průjmu. To jsem ještě neznala kraniálku a vůbec jsem o sobě nic nevěděla, takže jsem žila ten příběh oběti a ládovala se Asacolem a mnoha dalšími léky.

Takže – jednoduše řečeno – jak uvnitř, tak navenek. Pokud jsem uvnitř harmonicky vyvážená, můj zažívací systém je v dobré kondici, moje tělo dostává kvalitní výživu, pak jsem nastavená do procesu růstu. Každá buňka v mém těla má dva směry existence – buď roste a prosperuje, anebo zaniká a umírá. Buď rostu – nebo umírám. Není jiné cesty. Je to jednoduché. A co ovlivňuje buňku, jestli roste anebo zaniká? No přece podněty z jejího prostředí. A co tvoří kvalitní kultivační prostředí buňky? No přece kvalitní výživa, která poskytuje kvalitní výživu mé krvi, mým tkáním, orgánům, mým kostem. A jak se krásně říká, ve zdravém těle zdravý duch. Takže je-li vaše tělo zdravé již od nejmenší úrovně buňky, je zdravé i na úrovni tkání a orgánů, je zdravé i na úrovni mysli a duše. Je to celistvé. A když se dostanete do této úrovně celistvosti, pak už vás ani nenapadne chovat se k sobě tak, že si budete ubližovat. Už nebudete jíst ta hnusná chemická jídla, protože vám prostě nebudou chutnat. Už nebudete mít chuť na cigaretu, protože vám s ní nebude dobře, prostě, už to svému tělu NEUDĚLÁTE.  A víte, co je na tom všem nejlepší?  Že to všechno se bude dít úplně samo! Stačí jen změnit obsah střevní mikrobioty.

Osa mozek – střevo

Bloudivý nerv (Nervus Vagus) je hlavním nervovým propojením mezi střevem a mozkem a na ose mozek-střevo je přenašečem serotoninu. Z tohoto hlediska je fyzilogicky důležité a prospěšné mít střevo v dobré kondici. Když se na to podíváme selským rozumem, jedná se o toto: vnitřní nervový systém posílá do mozku – do centrálního nervového systému informace o vnitřním prostředí našeho těla. Když jsem uvnitř na pokraji přežití, kdy patogeny a toxiny vedou bitvu s tím přežívajícím zbytkem přátelských bakterií v našem střevě, tak jak se asi můžeme cítit navenek?  Cítiíme se v ohrožení, máme strach, něco uvnitř nás stále bojuje, posily jsou v nedohlednu a my cítíme, že už na to všechno nemáme sílu. Selháváme. Kolabujeme. Onemocníme. Nemáme chuť do života. Naše „pevnost“ je neustále obléhána nepřátelskými vojsky a my už nemáme kde brát. Naši vojáci už jsou vyčerpaní, už střílí na všechno, co se kde pohne, a je jim jedno, jestli je to nepřítel, nebo někdo vlastní. Už nemají kapacitu rozlišovat, kdo je kdo. A v tu chvíli nastupují autoimunitní poruchy. Kolabujeme. Náš vnitřní obranný systém se hroutí. Když se toto děje uvnitř nás, skryté našim zrakům a mnohdy i pocitům, může to trvat i léta, než nám to dojde. Naše tělo je opravdu velmi, velmi moudré a vydrží hodně moc hrubého zacházení. Dlouhodobě. Bohužel. Nebo Bohudík. Kdo ví.

Co se stane, když začnete harmonizovat svůj střevní mikrobiom?

Harmonizovat střevní mikrobiom lze mnoha způsoby, od úpravy stravy, až po implantaci cizí  zdravé stolice. Dneska už většina z nás ví, co znamenají slova prebiotika a probiotika. Je jich na trhu mnoho a v různých kvalitách. Někdy je těžké se v nich vyznat a kolikrát ani nepoznáte, jestli jsou jejich účinky dobré, jestli vašemu střevu skutečně dodávají to, co potřebuje, protože každý z nás jsme jedinečný.  Abyste „nestříleli“ tu obsadu bakterií takhle naslepo, můžete využít test mikrobiomu vašich střev. Je jednoduchý a z pohodlí vašeho domova vše zařídíte. Objednáte si testovací sadu, do které jednoduše podle návodu dáte malinký vzorek stolice a zavoláte kurýra, který od vás vzorek odebere a doveze do laboratoře. Vyplníte dotazník a pak už jen čekáte na výsledky, abyste se dozvěděli, jak máte staré střevo, jestli je v dobré kondici a pokud ne, tak vám doporučí dávkování konkrétních přípravků – na míru přesně vašemu střevu.

Když je vaše střevo v dokonalé kondici, můžete vnímat a prožívat toto:

  • Máte radost ze života, jen tak, z podstaty. Stav radosti a štěstí má trvalejší povahu, už nemáte potřebu dělat něco, aby …
  • Stolice je pravidelná – několikrát denně, a nijak vás neobtěžuje, nemáte ani zácpu, ani průjem, ani křeče. A nesmrdí. Jo, píšu to tady na rovinu, vaše stolice ani větry nesmrdí tak, že si po sobě na wc musíte vyvětrat nebo vystříkat půlku voňavého spreje, protože ten, co by tam přišel po vás, by se asi vyvrátil. Ale skutečně, už to ve vás tak nehnije.
  • Vaše imunita funguje lépe. Vaše tělo je dokonale vyživené, protože střevní stěna není poškozená a není pokrytá slizem, hlenem, zalepená nánosy lepku apod. Jedině čistá a zdravá sliznice tenkého střeva dokáže plnohodnotně vstřebat živiny z potravy. Dokud máte v nepořádku střevo, pak veškerá kvalitní a drahá strava jsou doslova prosrané peníze. Jen to vámi projde a tělo si z toho vezme minimum. Více není schopno vstřebat. A další pozitivní efekt s tím spojený jsou menší porce jídla. To, že jste schopni vstřebat z jídla maximum živin už vás nenutí jíst hromady jídla, které jsou akorát zátěží pro zažívací systém a tloustne se z toho.
  • Váš autonomní nervový systém se také zharmonizuje a uklidní. To má velký vliv na vnímání emocí a bolesti. Jednoduše – když je střevo v dobré kondici, prožíváte pozitivní emoce a lépe zvládáte bolest, když už nějaká přijde.

Vibrace, frekvence a strava

Existuje ještě další vliv, který ovlivňuje to, co jíme, a tím je naše vibrace. Naše frekvence. Čím vyšší frekvence, tím vyšší úroveň vědomí. Vysokovibrační potraviny jsou živé potraviny bohaté na enzymy. Proto citliví lidé, kteří vibrují na vyšších frekvencích, nejsou ani schopni pozřít jedovatá mrtvá jídla, protože jim to nic výživného nedodá. A ještě to oslabí jejich systém tak, že pak mají co dělat, aby to vůbec zpracovali.